fredag 9 oktober 2009

Reflektion v.41

Veckans övning, att interagera i minst två digitala forum, var minst sagt intressant. Rent av surrealistisk faktiskt. Jag har aldrig tidigare besökt en spelsajt eller en chattsida på nätet förut. Bara hört talas om en massa. Jag finns varken på MSN eller Facebook. Det ligger helt enkelt inte i mitt intresse. Helt plötsligt, inom loppet av ett halvt dygn, had ejag gått från att vara community-oskuld till att ha läst folks åsikter kring Disney-filmer, botox, nagelvård och stressade skolbarn. Jag har spelat spel på hellokittyonline.eu och spogg.com med främlingar. Och jag har diskuterat hur man på bästa sätt möter en aggressiv hund med insatta dog lovers på vovve.net. Kändes nästan lite utomkroppsligt måste jag säga. Men nån gång ska ju vara den första.
Det är ju helt klart relevant att undersöka och åtminstone få en liten uppfattning om hur dessa digitala miljöer och världar ser ut. Främst för att inte ligga allt för många steg bakom barnen och ungdomarna man så småningom ska jobba med i skolan. Second Life, World Of Worldcraft och Habbo lockar tydligen många. Verkar skitläskigt. Men värst av allt under dagens redovisning var titten på snyggast.se. Visste övergripande vad som fanns på den sajten, men trodde inte att det skulle vara så illa - både rent utseendemässigt och könsstereotypiskt - som det verkligen såg ut. Den och liknande sidor är definitivt viktiga att vara medveten om, i alla fall om man som jag siktar på att jobba inom högstadiet och gymnasiet. Normer, ideal, självkänsla, fördomar och grupptryck är ju nyckelord som går att diskutera med de här typerna av sajter som utgångspunkt.
Annars har jag mest tänkt på barns bildskapande den här veckan. Och som en tråd ur det, på min mamma. När jag växte upp drev hon en konstnärsbutik där hon ramade in tavlor och sålde materiel. Hon märkte såklart tidigt hur insöad jag var på att teckna. Därför såg hon till att jag alltid hade grejer att tillgå - pennor, kritor, papper. "För man ska aldrig döda någons kreativitet." Det är hennes motto. Vilket jag citerar ofta. Dagens länk går till en man som jag beundrar till universums ände och tillbaka för sin kreativitet. Och förresten en kvinna som känner denne man och som jag beundrar precis lika mycket. Gla' helg!

/S

torsdag 8 oktober 2009